Par tēju

Tēja ir dzēriens, ko iegūst uzlejot tējas krūma lapas, kuras sākumā tiek speciāli gatavotas. Tējas krūmus audzē silta klimata plantācijās, pietiekami mitrā augsnē. Tējas ievākšanā un šķirošanā pārsvarā tiek izmantots roku darbs. Tējas vākšana notiek līdz četrām reizēm gadā.

Tējas vēsture

Pirmo reizi par tēju tika minēts Ķīnā. Tieši tur attīstījās tējas lietošanas tradīcija, sākumā zāļu veidā, bet tālāk kā dzēriens. Līdz XIX gadsimta vidum tēja tika iepirkta tikai Ķīnā, bet pēc sarežģītību rašanos tirdzniecībā ar Ķīnu, angļi uzsāka attīstīt tējas ražošanu Indijas, tad arī Ceilonas kolonijās. Tieši no Indijas nāk tādas populārās tējas kā Assamas un Daržilinga. Vienlaicīgi veidojas tējas tradīcijas, kuras angļi sasaista ar karalieni Viktoriju. Būdama īsta tējas cienītāja, karaliene pārveidoja tās biežo lietošanu par galma tradīciju, uz kuras pamata attīstījās mūsdienu Eiropas tējas lietošanas tradīcija.

Veselīgas tēja īpašības

Visiem zināms, ka tējai piemīt ne tikai patīkama garša un aromāts, tai piemīt arī veselīgas īpašības.

Melnā tēja aizkavē artēriju un sirds slimību rašanos, veselīga organisma atjaunošanai pēc ārstēšanas. Stipra melnā tēja aizkavē kuņģa slimības. Regulārā melnās tējas lietošana samazina diabēta rašanās varbūtību un veicina imunitātes stiprināšanu, samazina negatīvo efektu stresa laikā.

Zaļā tēja paātrina vielmaiņu un sašķeļ taukus, samazina holesterīna daudzumu un tādu slimību rašanās varbūtību kā Pārkinsona un Alcheimera slimība, vēzis un pasargā acis no glaukomas. Rekomendē lietot, nodarbojoties ar fiziskām slodzēm.

Sudraba (baltā) tējai piemīt veselīgas melnās un zaļās tējas īpašības. Tā satur dažādus vitamīnus, minerālus un aminoskābes. Baltajā tējā ir vismazākais kofeīna saturs, nekā citās tējas šķirnēs. Sudraba tēja pastiprina imunitāti, palielina asins sarecēšanu un sekmē brūču sadziedēšanu. Tā arī aizkavē sirds un asinsvadu slimību, vēža audzēju un kariesa attīstību. Atbrīvo no liekiem taukiem, izvada toksīnus, bagātina asinis un muskuļus ar skābekli. Sudraba tēju var lietot gan no rīta, gan arī vakaros.

Aromatizētāji

"Mlesna" izmanto tikai dārgās un dabīgās aromātiskās piedevas, izgatavotas no ziedu ēteriskām eļļām, ogu un augļu sabiezinātajām sulām, eksotiskām garšvielām un zālēm. Aromatizācijas tehnoloģija — tas ir sarežģīts tējas lapas piesūcināšanas process ar aromātiskām vielām, stingri ievērojamās proporcijās. Kā rezultātā, tējai piemīt ne tikai izsmalcināta garša, bet arī lielisks aromāts.

Šrilankas tējas provinces

Šrilankā tēju audzē 7 agrorūpnieciskajos klimatiskajos reģionos no 2000 pēdu līdz 6000 pēdu virs jūras līmeņa. Katrā reģionā tēja piemīt savs īpašs aromāts, garša un uzlējuma krāsa.

  • Ruhuna
  • Matale
  • Kandy
  • Uva
  • Maskeliya
  • Dimbula
  • Nuwara Eliya

Melnās tējas kategorijas

Liellapu tēja
P. (Pekoe) — Pekoe tēja, ko iegūst no tējas auga augšējām jaunajām lapiņām.
O. (Orange) — Orange. Vispārīgs nosaukums tējai no saritinātām veselām, jaunām lapiņām.
O.P. (Orange Pekoe) — Orange Pekoe. Tēju maisījumu nosaukums, kuri vienlaicīgi atbilst Pekoe un Orange tēju klasēm.
F.O.P. (Flowery Orange Pekoe) — augšējo lapu tēja (tiek ņemta lapa, kas ir tuvāka pumpuram) ar pumpuru piedevu.

Tēja no sagrieztām lapām
Tēja no sagrieztām (lauztām) lapām ievelkas ātrāk, uzlējums ir stiprs ar savelkošu garšu un piesātinātu krāsu.
B. (Broken) — sagrieztā.
B.P. (Broken Pekoe) — sagrieztā Pekoe.
B.O.P. (Broken Orange Pekoe) — sagrieztā Orange Pekoe.
B.F.O.P. (Broken Flowery Orange Pekoe) — sagrieztā, augšējo lapu tēja ar pumpuru piedevu.
B.O.P.1 (Broken Flowery Orange Pekoe 1) — augstākās klases sagrieztā Orange Pekoe.

Papildus apzīmējumi
F. (Flowery) — Tuvākā pumpuram tēja lapa. Apzīmējums tiek liekts saīsinājumu sākumā.
Long Leaf (gara lapa) — garlapu tēja.
F. vai Fngs (Fannings) — augstākās kvalitātes, sīki sagrieztā lapu tēja, īpaši labi ievelkas, tiek pielietota augstākās kvalitātes tējas paciņās ražošanā.
1 un 2 — tējas šķirnes rādītāji. Tēja ar marķējumu 1 ir augstākās klases tēja, nekā tēja bez šī ciparu marķējumu. Cipari norāda arī uz tējas lapas izmēru.

Emblēma "Lauva ar zobenu"

Emblēma "Lauva ar zobenu" uz iepakojuma — Šrilankas tējas padomes preču zīme. Zīmes izmantošanas tiesības tiek piešķirtas ražotājam, kad tēja ir ražota un iepakota Šrilankā un atbilst aukstākās kvalitātes standartam. Šrilankas tējas padome īsteno stingru tējas kvalitātes kontroli visos ražošanas etapos. Pērkot Ceilonas tēju "Mlesna" ar lauvas zīmi uz iepakojuma, Jūs varat būt drošs, ka tā ir 100% tīrā, augstākās kvalitātes Ceilonas tēja.